La petita Senshi

Després de conèixer la malaltia, el pacient entra en un procés emocional en el qual se succeeixen o alternen la incredulitat, la por, la tristesa, l'enuig i l'acceptació. El càncer avui dia segueix sent com la tuberculosi o la pesta en èpoques anteriors, tot i que la medicina ha avançat enormement i així ho demostrin els índexs de supervivència, l'estigma social continua sent una realitat. Aquesta societat hauria de normalitzar una malaltia amb la qual cada dia conviuen més pacients intentant portar una vida normal.

No fa gaire vaig assistir a una xerrada que donava la petita Senshi, una noia que ens explicava com va superar una maleïda malaltia anomenada càncer. La petita Senshi va haver de passar per amargs moments durant la malaltia, ja no només per tota aquesta tortura que significa el llarg procés per a aniquilar a aquesta bèstia que ens envaeix per dins, sinó també pel rebuig que provoca en les persones que la pateixen per part de la societat, aquesta deshumanitzada societat. Moments durs en què desapareixen amics en la teva vida, o els que eren presumptament amics. Però la petita Senshi, es va aferrar a la seva vida com el nen que s'aferra a la seva mare, lluitant per la seva raó de vida, l'esport i la muntanya, i quan un s'aferra al que més vol, la lluita continua sent molt dura, però trobem un sentit per lluitar, apreciant molt més el que més volíem.

El càncer no és només una realitat fisiològica, sinó també una realitat social, i el seu desenvolupament depèn de les estratègies col·lectives i individuals que adoptem. En nosaltres està el fet d'evitar alimentar-la amb mites que l'engreixin fins a convertir-la en un monstre capaç de devorar a través de la por.

La manca d'una educació per a la salut és la causa del fet que l'estigma del càncer pervisqui en una societat en què cada vegada hi ha més malalts crònics a causa de tumors, ja que gràcies als avenços dels tractaments i a la prevenció s'augmenta la supervivència.

Encara queda un llarg camí per recórrer en l'objectiu d'eliminar la relació entre càncer i estigma, però amb l'aparició pública de les persones que el pateixen i amb l'augment de les que es curen, cada vegada estem més a prop.

I ho aconseguirem!

La petita Senshi ho va aconseguir, i mai deixarà d'escalar i caminar lliure per les muntanyes.