Generació Like

Des de la nostra infància, la societat ens ha creat la necessitat de pertànyer a un conjunt. Anhelem pertànyer a un grup de persones per a no sentir-nos sols, per a tenir la impressió que som populars, per no convertir-nos en l'ovella negra que se surt del ramat i decideix seguir el seu propi camí. En l'adolescència, especialment, aquesta necessitat emocional de pertinença augmenta. Si no estàs dins del grup, llavors ets rar. I ser un rar equival a ser humiliat i exclòs pels altres, arribant fins i tot a vegades a extrems com el bullying. El que passa és que els temps han canviat i actualment ser un rar correspon a no tenir xarxes socials o no estar contínuament compartint públicament el que fas amb la teva vida. Els altres s'han convertit en els usuaris en línia i el bullying, aplicat a aquestes xarxes, pot arribar a ser molt perillós.

Observem el comportament dels joves a la llar, l'escola o el carrer. Resulta difícil entendre a aquesta nova espècie de criatures que destinen llargues hores del dia a les xarxes socials, creant paradisos artificials gràcies a estimulants i al·lucinògens. Aquests joves només busquen viure el plaer del moment. No tenen rumb definit. La seva gran motivació és poder fer-se la millor fotografia amb el famós de moda. Solen ser escandalosos, irrespectuosos i extravagants. Persegueixen el luxe i són mal educats, es desentenen de qualsevol autoritat i no tenen un mínim de respecte pels majors d'edat. Són uns veritables tirans que no respecten als seus pares. Adoren les dreceres i l'èxit ràpid, davant el sacrifici i l'esforç a foc lent. El bell és sempre espectacular davant de la prosa de l'ànima i l'esperit. Viuen entre les pantalles, pensen menys i poc, però ho fan a les ones i a les xarxes, abans que el llibre i la profunda reflexió. Són viscerals i emocionals, necessiten la gratificació immediata, no toleren la frustració, s'allunyen de la quietud i el racional. Per desgràcia, els joves prefereixen, en general, seguir la moda, conformar-se amb estereotips prefabricats i dansar al son que els toquen, abans de plantejar-se empreses i metes més exigents. En comptes d'enfocar les seves energies a la superació del desordre existent, opten per acoblar-se a aquest mateix desordre, adoptant alguna postura rebel i contestatària, de fet, no fa sinó assumir els vicis bàsics del desordre al qual caldria posar remei.

La 'Generació Like' està formada per joves nascuts a partir de 1994 per als quals el món digital té tanta o més importància que la vida real, adoptant al like com un símbol de valor, reconeixement o autoestima. Això significa que els integrants d'aquest grup pensen molt en els resultats del contingut que publiquen i, si no arriben que s'esperava, la consideren un absolut fracàs. Mentre la 'Generació Millennial' destaca pel seu ràpid aprenentatge de la tecnologia, els integrants de la 'Generació Like' ho fan per ser veritables nadius digitals, ja que han crescut amb l'auge de les xarxes socials. En el cervell d'un adolescent, aconseguir una gran quantitat de likes provoca el mateix plaer que li provocaria rebre diners. Una gran majoria de joves es desperta de matinada per comprovar les seves xarxes socials. Això genera des de trastorn de son fins a temor de no ser prou popular a les xarxes, la qual cosa, per descomptat, pot derivar en manca d'autoestima, ansietat i fins i tot depressió.

Els nens ja no somien en ser policia, ni metge, ara volen ser influencer.