El futuro en sus ojos

El futuro en sus ojos

Aquesta vegada no parlaré d'un autor de Breda o Riells i Viabrea, sinó d'un autor de la ciutat de Barcelona. Vaig decidir llegir aquest llibre, per dues raons. La primera, perquè m'ho va recomanar la germana de l'autor, Belinda, una antiga companya de treball i una gran persona. I la segona, perquè la sinopsi del llibre em va atreure enormement.

En aquest llibre podem gaudir de tres històries esdevingudes en el temps i que acaben entrellaçant-se per culminar en un desenllaç final que ens deixarà abstrets. La història central a la Barcelona de Primo de Rivera i dels preparatius per a la segona Exposició Internacional, ens mostra tota una trama d'intrigues que s'aniran desenvolupant paral·lelament a altres dues històries de la Barcelona de finals de la dictadura de Franco i d'inicis del període democràtic.

En la història central del llibre, Margarida, una dona de família pagesa de Lleida, intueix que la seva germana Núria ha d'estar travessant certes dificultats i decideix deixar-ho tot i anar a la seva trobada a Barcelona. Per primera vegada se separarà de la seva família, donant inici a un viatge de complicat retorn que l'atraparà per sempre. Paral·lelament podem seguir dues històries més. Una jove granadina anomenada Clara viatjarà a finals de 1975 a Barcelona per ajudar els seus oncles amb un bar que tenen a la Barceloneta. Aviat, oblidarà els seus renecs inicials i es rendirà als encants de la ciutat. També viurem la història de Mario, un jove descarat però molt compromès en la lluita al costat d'altres estudiants per la reinstauració de la democràcia, i que durant les manifestacions per l'amnistia de 1976 viurà una trobada inesperada que li farà replantejar-se les seves prioritats.

Les descripcions d'aquella època de la Barcelona burgesa, modernista i industrial, són elaborades de la mà de Sergio Sánchez-Quiu amb sorprenent detall, fent-nos propis protagonistes de l'època i traslladant-nos allà, sota la influència de les seves lletres. Recomano aquest llibre, per les seves puntualitzacions històriques, pel seu detall descriptiu i perquè la gran història que conté les seves pàgines, és realment commovedora. A més he de puntualitzar que la seva narrativa és molt rica i ben estructurada. Sincerament, un llibre molt recomanat per a bons lectors.

Hi ha una segona part del llibre, "Cuadernos del pasado", i una tercera que està a punt de publicar-se. Evidentment, em llegiré les altres dues parts d'aquesta fabulosa història. Però abans he de llegir-me un altre llibre de l'autor Jordi Edo que tinc pendent, "El enigma de Paul", i també he de rellegir i repassar el meu últim llibre "El código secreto de Breda" abans de la seva publicació, que aquesta vegada serà en un format de tapa dura.